Sunday 14 February 2010

Nedelni vecere


Kazdou nedeli mame stejnou veceri. Je to oriskova sekana, opekane brambory, yorkshirske puddingy a zelenina. Ma to tu velkou tradici. Jen misto oriskove sekane ma vetsina britske populace nejake maso ;-)
O vikendech vari Daniel, tak se tu dneska vlastne budu chlubit cizim perim :-)

Oriskova sekana: 200g chleba (starsiho), 200g orechu (nejlepsi je smes vice druhu - liskove, mandle, vlasske, para..), 1 cibuli (nadrobno nakrajenou, osmazenou na olivovem oleji s korenim - rozmaryn, bazalka, majoranka), 1 vejce (nekdy nahrazujeme rajskym protlakem), vodu.
Orechy a chleba se rozsekaji na mensi drobky (ne uplne najemno, je na to nejlepsi kuchynsky robot)- kazde zvlast. Cibule se osmahne s korenim a smicha s chlebem a orechy, prida se vejce a dle potreby voda. Udela se z toho siska jako na sekanou a pece se to ve vice vyhrate troube, az to zhnedne.
Opekane brambory - brambory se privedou k varu a hned scedi. Daji se pect do trouby (na slunecnicovem oleji) dozlatova - plech s olejem se necha v troube predem.
Jeste k tomu delame 'gravy' - coz by mela byt omacka, co se vypece z masa, ale my ji delame ze zeleninoveho bujonu (1 kostka se zalije asi 500ml varici vody) - tim se to prelije (az na taliri, kazdy dle chuti, ale nemusi se). A varena zelenina - mrkev, ruzickova kapusta, hrasek, kukurici....

Eliska ma ted tyden prazdniny, tak se tesim, ze nebudeme muset vstavat rano brzy. Mam to totiz tak dobre zarizene, ze Eliska rano sleze dolu k Alfikovi a bud si spolu hrajou a nebo mu cte. Snad ji ta radost z palandy neprejde :-))

A jeste bych chtela podekovat Steknicce, za jeji velmi mila slova na jejim blogu. Jsi skvela, nemam na tebe a takovou chvalu si ani nezaslouzim ;-)
A Aranel, zatim te jeste neznam, ale uz bezim prozkoumat blog!

4 comments:

  1. No náhodou nech si ty řeči. Já vím své.
    To jídlo vypadá super. Asi to taky zkusíme. Minule měli guláš bez masa a nikdo si toho (z dětí) nevšiml. :o))
    A Elišce hezké prázdniny. Já se ták těším na ty naše. A na jaro. Já se ho asi nedočkám. :o)

    ReplyDelete
  2. Ta sekana se pece cca jak dlouho? A na kolik stupnu?
    A yorkshirske pudinky, to kupujes mrazene nebo je D. dela sam?
    Dostala jsem na to silenou chut, asi to vyzkousim :-) Jo a porad cekam na recept na Ramen :-)

    ReplyDelete
  3. Zuzko, Ramen - ac se to stydim napsat, zatim nebude :-) Ja jsem sla necekane v patek hlidat vecer kamaradce deti a tak jsem to nestihla vyfotit. Manzel mi to musel dat do kelimku s sebou :-))))
    Sekana - ta se pece spolu s tema bramborama, takze spis dost horka trouba. 180-200C.
    Puddingy si dela Daniel sam, vecer se ho zeptam na recept.

    ReplyDelete
  4. K Ramenu nepotrebuju fotky, staci recept :-) Ja ho mela jenom v restauraci a moc mi chutnal a taky ted mam takove divne chute, takze bych si neco "divneho" dala. Jako ne divneho, ale jineho :P

    ReplyDelete