Kazdou nedeli mame stejnou veceri. Je to oriskova sekana, opekane brambory, yorkshirske puddingy a zelenina. Ma to tu velkou tradici. Jen misto oriskove sekane ma vetsina britske populace nejake maso ;-)
O vikendech vari Daniel, tak se tu dneska vlastne budu chlubit cizim perim :-)
Oriskova sekana: 200g chleba (starsiho), 200g orechu (nejlepsi je smes vice druhu - liskove, mandle, vlasske, para..), 1 cibuli (nadrobno nakrajenou, osmazenou na olivovem oleji s korenim - rozmaryn, bazalka, majoranka), 1 vejce (nekdy nahrazujeme rajskym protlakem), vodu.
Orechy a chleba se rozsekaji na mensi drobky (ne uplne najemno, je na to nejlepsi kuchynsky robot)- kazde zvlast. Cibule se osmahne s korenim a smicha s chlebem a orechy, prida se vejce a dle potreby voda. Udela se z toho siska jako na sekanou a pece se to ve vice vyhrate troube, az to zhnedne.
Opekane brambory - brambory se privedou k varu a hned scedi. Daji se pect do trouby (na slunecnicovem oleji) dozlatova - plech s olejem se necha v troube predem.
Jeste k tomu delame 'gravy' - coz by mela byt omacka, co se vypece z masa, ale my ji delame ze zeleninoveho bujonu (1 kostka se zalije asi 500ml varici vody) - tim se to prelije (az na taliri, kazdy dle chuti, ale nemusi se). A varena zelenina - mrkev, ruzickova kapusta, hrasek, kukurici....
Eliska ma ted tyden prazdniny, tak se tesim, ze nebudeme muset vstavat rano brzy. Mam to totiz tak dobre zarizene, ze Eliska rano sleze dolu k Alfikovi a bud si spolu hrajou a nebo mu cte. Snad ji ta radost z palandy neprejde :-))
A jeste bych chtela podekovat Steknicce, za jeji velmi mila slova na jejim blogu. Jsi skvela, nemam na tebe a takovou chvalu si ani nezaslouzim ;-)
A Aranel, zatim te jeste neznam, ale uz bezim prozkoumat blog!
No náhodou nech si ty řeči. Já vím své.
ReplyDeleteTo jídlo vypadá super. Asi to taky zkusíme. Minule měli guláš bez masa a nikdo si toho (z dětí) nevšiml. :o))
A Elišce hezké prázdniny. Já se ták těším na ty naše. A na jaro. Já se ho asi nedočkám. :o)
Ta sekana se pece cca jak dlouho? A na kolik stupnu?
ReplyDeleteA yorkshirske pudinky, to kupujes mrazene nebo je D. dela sam?
Dostala jsem na to silenou chut, asi to vyzkousim :-) Jo a porad cekam na recept na Ramen :-)
Zuzko, Ramen - ac se to stydim napsat, zatim nebude :-) Ja jsem sla necekane v patek hlidat vecer kamaradce deti a tak jsem to nestihla vyfotit. Manzel mi to musel dat do kelimku s sebou :-))))
ReplyDeleteSekana - ta se pece spolu s tema bramborama, takze spis dost horka trouba. 180-200C.
Puddingy si dela Daniel sam, vecer se ho zeptam na recept.
K Ramenu nepotrebuju fotky, staci recept :-) Ja ho mela jenom v restauraci a moc mi chutnal a taky ted mam takove divne chute, takze bych si neco "divneho" dala. Jako ne divneho, ale jineho :P
ReplyDelete