Monday, 8 February 2010

Focaccia




Dneska mam nemocnou Elisku, tak jsem udelala jen takovou rychlovku ;-)
Chleb Focaccia a porkovou polevku.

Focaccia:
- 20g cerstveho drozdi
- 325-350ml teple vody
- 45ml/ 3 pol. lzice oliv. oleje
- 500g mouky na chleba
- sul
- 1 pol. lzice slaveje

Mouku, sul a salvej smichame (pokud pouzijeme cerstvou, tak pridame az pri druhem hneteni) v mise a pridame oliv. olej. Pak pridame vodu s drozdim (to si predem smichame)a vse zpracujeme. Nechame vykynout asi hodinu az hodinu a pul. Znovu prohneteme a prendame do kulatych misek na peceni (nejdriv vymazeme olejem) a nechame znovu kynout asi pul hodiny. Nez dame do trouby (200C/ plyn c. 6) udelame prsty dulky a polijeme oliv. olejem a posypeme morskou soli. Peceme 25 az 30 minut.
Davka staci na 2 chleby.

Porkova polevka (2 dospeli a 2 deti):
- 1 velka cibule
- asi 4 velke porky
- 2 velke brambory
- smetanu nebo plnotucne mleko

Nejprve osmahneme na masle cibuli nakrajenou na polovicni kolecka. Pak pridame porek - nakrajeny na krouzky a proplachly a na kosticky nakrajene brambory. Vse zalijeme vodou s bujonem - vody nedavame moc, jen tolik, aby to zalilo, co je v hrnci. Uvarime, rozmixujeme a pridame smetanu nebo mleko dle chuti.

3 comments:

  1. Kami můžu použít špaldovou mouku? Nebo ta na chleba je nějaká spešl?

    ReplyDelete
  2. Normos, anglicka bila na chleba. Spaldova.. to nevim :-(

    ReplyDelete
  3. No tak můžu. Já ji použila i na pizzu i na šátečky a bylo to dobrý. Bílou my už nesmíme. :o)

    ReplyDelete