Wednesday 30 June 2010

Darek


Dneska jsem dodelala darek pro nekoho, kdo si moc preje miminko. Snad se bude darek libit a prinese ocekavany vysledek :-)

Monday 28 June 2010

Vikend na chate a Zuzcina kuchyn








Zuzky kuchyn do projektu 'Ja a moje kuchyn'. Dekuju :-)

A par fotek z vikendu.... a tip na vylet: Bircham Windmill

Friday 25 June 2010

Domaci maslo



Takova jednoducha vec a jakou udelala vcera detem radost...
Upekla jsem chleba, vzala jahodovou marmeladu, koupila smetanu na slehani a po skole jsme vyrazili do parku. Pridalo se k nam jeste par deti ze tridy, jako obvykle.
Aspon nas bylo na trepani se sklenici vic :-) Slehacku jsem prelila do vetsi zavarovaci sklenice s vickem. Pak jsem tam dala kulicku a mohlo se zacit. S radosti trepali vsichni, i ti nejmensi. Po asi 10 minutach se maslo oddelilo. Deti mely takovou radost, hned vsechny vyzkousely s cerstvym chlebem. Pak jeste po ceste domu se vsem chlubily, ze jsme si udelaly vlastni maslo.. a pritom to bylo tak jednoduche. Chystala jsem se na to uz dlouho, nasla jsem to v jedne alternativni knizce ;-)
Jeste jsem vzala s sebou papiry a voskovky a udelaly jsme si motylove koruny.
Opravdu pekny den. Lepsi, nez sedet v tom vedru doma....
Jen na Alfieho jsem musela davat pozor. Strasne rad si sundava kratasy a slipy a cura v parku na ploty :-DD

Thursday 24 June 2010

Tomuv fikovy salat


Coby tehule s Alfikem jsem ujizdela na ficich :-) Servirky v restaraci pod moji byvalou praci mi je schovavaly a davaly pri odchodu domu.

Takze dnes pridavam muj nejoblibenejsi recept s fiky. Pochazi od nejlepsiho kamarada meho muze, Toma. Tom moc rad vari a jeho nej kuchar je Jamie Oliver. Tusim, ze tento recept pochazi z jedne z jeho knih.

- fiky - na kazdou osobu jeden
- Mozzarella - staci na 4 osoby jedna
- cerstva bazalka
- pepr

na zalivku:
- 2 lzice medu
- 4 lzice olivoveho oleje
- 2 lzice stavy z citronu

Tuesday 22 June 2010

Artemisia




V nedeli tu byl Den otcu. Jako kazdorocne jsme meli 'narizeno' se cela rodina sejit u tchana. Tato setkani, u tchana doma, s celou jeho rodinou se v poslednich letech stala velmi neoblibena detmi z jeho prvniho manzelstvi. Nova manzelka vari velmi urputne v kuchyni a vyzaduje pomoc od jejich spolecnych 2 dcer. Ja s manzelem, detmi a manzelovymi vlastnimi sestrami tudiz sedime sami v obyvaku.. tchan nas ma 'bavit', ale po par minutach bud usne nebo se zdejchne... A takto travime vetsinu techto 'rodinnych' setkani u tchana. Letos uz toho jeho prostredni dcera Naomi mela dost a pozvala nas vsechny k sobe na zahradu. Slavi totiz ve stredu tricatiny a jeste dcera jednech jejich sousedu a nejlepsich kamaradu, Artemisia slavila v nedeli sve prvni narozeniny. Proste se tam sesla spousta lidi a atmosfera s tchanem nebyla tudiz tak husta. Prijel nakonec stejne o dve hodiny pozdeji, tak to tentokrat opravdu nebylo tak strasne :-)
Pro Artemisii jsem jako darek usila panenku a mela velky uspech. Byla zuzlana cele odpoledne :-D
'Kluci' take vyzkouseli novou troubu na pizzu, kterou letos postavili. Fungovala paradne, pizza hotova behem par minut. Takze uz vime, co si postavime na zahrade. Az ji jednou budeme mit ;-)
Ja jsem jeste donesla kyse (recept stejny jako na ten velky, jen jsem je udelala do plechu na muffiny) a po tech se jen zaprasilo. Takze na konec na tchana nebylo nic (delal jsem je kvuli nemu neb je ma rad)....

Saturday 19 June 2010

Kaffe Fassett





Vcera vecer jsem byla na prednasce ve Victoria a Albert muzeu o patchworkovych dekach od znameho textilniho navrhare Kaffe Fassetta. Pozvala mne moje polotchyne, ktera pred asi 2 lety zacala deky sit a chtela jit s nekym, kdo se o to take zajima.
Prednaskova hala byla plna zen ve strednim veku a 10 minut pred zacatkem byla uz temer plne obsazena. Mista byla az uplne nahore a ja jsem se trosku bala, zda diapozitivy uvidim neb jsem si zapomnela doma bryle... ale bylo to ok :-)
Nechalo to na me veliky dojem, hlavne ty barvy. On se neboji jit do velmi vyraznych barev a kombinaci. A mam zase inspiraci na dalsi tvoreni. Jen se mi ted honi hlavou strasne moc napadu, jen najit nejaky cas neco udelat....
Po prednasce byla autogramiada a vino a byl tam i maly kramek. Koupila jsem si tam 5 latek a uz se strasne moc tesim na siti :-)
Latky, jsem si vsimla az doma, maji minulost. Na zadni strane prebaloveho papiru je napsano z jakeho roku designy pochazeji. Prvni 3 jsou z roku 1797. Ctvrta je z let 1802-1830 a posledni z roku 1892. Moda se neustale vraci ;-)
Velmi prijemny vecer s nekym, kdo je podobne potrhly ;-)

Friday 18 June 2010

Sářina jáhlová zelenina



Kazdou stredu chodim pomahat do waldorfske playgroup. Kazdou stredu vari nase pani ucitelka jahlovou zeleninu. Zelenina je hodne oblibena, vetsina deti si vzdycky pridava. Rozhodla jsem se tedy ji take doma vyzkouset.
Je to takovy recept od oka. Jedine, co by se melo dodrzet je pomer jahel k vode. Na kazdy hrnek suchych jahel jsou 3 hrnicky vody.

Ja jsem dneska delala:
- 1 malou cuketu
- 1 cibuli
- 3 mensi mrkve
- 1 cervenou papriku
- 1 strouzek cesneku
- 1 lzicku zeleninoveho bujonu
- 1 hrnicek jahel
- 3 hrnicky vody
- olivovy olej

Vsechnu zeleninu nakrajime na kosticky (cesnek na velmi male) a osmahneme na oleji. Pak pridame jahly a chvili jeste smazime. Pridame varici vodu a bujon a nechame na mirnem ohni uvarit s poklickou.
Dobre je si hotovou zeleninu pokapat sojovou omackou Tamari.
A ze zbytku se daji uplacat karbanatky ;-)

Thursday 17 June 2010

Vlčí mák a čmeláci






Musela jsem si zvednout naladu po tech zubech...... :-)

Tuesday 15 June 2010

Zubni kanalek....


.. se opet ozval :-(
Saga zacala na 1. advetni nedeli a jeste nekonci.... Zubar mi uz 4x cistil zubni kanalek. Poprve bez umrtveni. Po ctvrtem pokusu mi rekl, ze musim ke specialistovi do nemocnice. V unoru mu napsal dopis s doporucenim. A ja cekam a cekam (bylo mi receno, ze cekaci doba je hoodne dlouha) a najednou zacal zub zase pobolivat (on teda boli porad, ale neni to nic hrozneho, pokud nic tim zubem nekousu). Tak jsem zpanikarila a dosla opet k memu zubari. Dal mi ATB, kdyby se to zase rozjelo. Take mi rekl, ze si mam zavoalt do nemocnice, ze pry je musim UHANET uaaaaaaaaaaaaa. Tak jsem na recepci obdrzela cislo. Proc mi to NIKDO nerekl uz pred tim!!
Kdyby to nebyl predni horni zub, tak uz je davno venku.


A za mesic letim na mesic do Cech... no bude to jeste zajimave. Ja se zubare taaaak bojim.

Tak jsem se po dvou hodinach konecne dovoalala do nemocnice a tam mi rekli, ze neprijimaji dalsi pacienty a ze posilaji dopisy zpet zubarum, ze maji psat jinam... tak ja nevim, co mam jako delat. Uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Asi si zajdu ke kovari :-(

Tak mi prave volal muj zubar a mam 3 moznosti:
1. zubar posle novy dopis jine nemocnici (ale musim jit na novy rentgen k memu zubari)
2. Nechat si to udelat soukrome za £400 - £500 (coz nemam)
3. jit na NOVE cisteni, coz by melo vydrzet, nez odjedu do CR a nechat si to udelat v CR (a to si i zaplatit)

Tak jdu na NOVE cisteni 8. cervence :-(((((((

Friday 11 June 2010

Francouzsky orechovy chleba


- 50g masla
- 350g celozrnne chlebove mouky
- 115g bile mouky na chleba
- 1 lzice tmaveho cukru
- 1 a 1/2 lzicky soli
- 275ml vlazneho mleka
- 175g vlasskych orechu

Maslo rozehrejeme do hneda a nechame vychladnout. Mezi tim si smichame suche prisady (krome orechu). Mleko rozmichame s drozdim a pridame do misy s moukou. Vse dukladne prohneteme a nechame kynout asi hodinu nebo dokud testo nezdvojnasobili svuj objem. Testo vyndame z misy a valeckem rozvalime na asi 3cm tluste. Orechy vmackame do testa a to pak srolujeme a dame zpet kynout na asi 30 minut. Pak testo rozdelime na 2 bochniky a nechame kynout dalsich 45 minut. Pred pecenim udelame do kazdeho bochnicku 3 ryhy nozem a pak dame pect na 220C/425F/ plyn 7 na asi 35 minut.

Zatim Danieluv nejoblibenejsi experiment ;-)

Tuesday 8 June 2010

Kopretinka


Dnes mne, po velmi dlouhe dobe chytlo tvoreni. Na dnesek u nas spala ma moc hodna kamaradka Evicka a skoro do pulnoci jsme si povidaly. Jeji navsteva mi moc pomohla :-)