Monday 1 March 2010

Quiche (kýš) a salat




Tak snad dnes nazev nebude zavadejici ;-)

Nejdriv si udelame testo na quiche:
- 200g mouky (ja davam pul bile a pul celozrnne)
- 100g masla (nejlepsi je hodne mekke)
- 2 lzice vlazne vody
a hrst sezamovych seminek (ale nemusi byt)
Mouku a seminka rozdelame s maslem (jako na drobenku) a pridame vodu. Mnozstvi jsem udala jen orientacni - pokud testo nedrzi dohromady pridame jeste vodu. Pak nechame ulezet.
Mezi tim si osmahneme nejakou zeleninu do quiche na masle - ja jsem dnes delala 2 cibule nakrajene na prouzky. Ale muze byt treba porek, paprika, rajcata... nejlepsi je tu zeleninu ale osmahnout :-)

Testo vyvalime asi na 1cm tenke a dame do vymasteneho a moukou vysypaneho pekacku na quiche. Propichame vidlickou a nechame pect asi 15 minut. Pak tam prendame zeleninu, nastrouhany tvrdy syr (nejlepsi je emental) - aby zakryl vsechnu zeleninu. A pridame 2 rozkvedlana vajicka, smichana s asi 100ml mleka (zalezi na mnozstvi zeleniny a syra). Peceme ve stredne vyhrate troube asi 30 - 45 minut.
Vetsinou k tomu mivame bramborovou kasi. Ale da se jist i studeny treba se salatem a bagetou.

Salat:
- 1/4 na drobno nakajeneho zeli
- 2 mrkve
- 1/4 celeru
- 2 jarni cibulky (nakrajene na kolecka)
Mrkev a celer nahrubo nastrouhame a smichame se zelim a cibulkou. Osolime a opeprime, dobre promichame.

Dressing:
- 75ml zakysane smetany
- 1 lzice majolky
- 1 lzice bileho jogurtu
- 1/2 lzicky horcice v prasku (nebo lzicka ostre horcice)
- 1 strouzek cesnehu (nejemno nastrouhany)
Vse promichame.
V dalsim hrnicku rozmichat:
- 1 lzice octa (vinny, bily je nejlepsi)
- 1 lzice olivoveho oleje
- 1 lzice citronove stavy
Dobre promichame a pomalu pridavame do smetanove zalivky. Pak jeste dukladne smichame a dame na zeli a znovu promichame. A je to :-)

Velmi dobry, sezonni salat. Lepsi, nez zimni rajcata bez chuti....

4 comments:

  1. No to vypadá božsky. To určitě udělám. Dokonce to vypadá, že porpvé v životě mám suroviny....:o)
    Jen tak dál. Takové recepty můžu...:o))
    A neboj, název byl dnes OK.

    ReplyDelete
  2. Ani nevis, jakou jsi mi udelala radost. Ja vzdycky, kdyz varim, tak si rikam, 'jestli to bude dobre pro Steknicky rodinu'? :-)
    Jeste se chystam na ryzovy salat. Tak snad dneska. Jinak 'sladkosti' jsem nasla jen s medem, takze nic :-(

    ReplyDelete
  3. Jééé to je dojemné, že na mě někdo myslí i při vaření. Ty jsi hodnááá. :o)
    Neboj já našla stránky kde je sladké bez cukru. :o) ale nějak to ted ani není moc potřeba. To ovoce stačí a když tak vezme si datlový sirup nebo javorový s něčím...

    ReplyDelete
  4. Milá Kamčo,
    dneska jsme měli na oběd tvou pochoutku. Mám vyřídit, že je to super. Filip s tatínkem si přidali. Já akorát musím vychytat to těsto. Dělala jsem to z hrubozrnné špaldové a nějak se mi to blbě válelo a mám pocit, že to bylo takové...no ...příště zkusím z kukuřičné hladké ,ale salát božský (jsem ho udělala rovnou z celé hlávky zelí a už skoro není) a prostě perfektní kombinace. Sem s dalšími recepty. :o))

    ReplyDelete