Sunday 14 March 2010

Den matek




Dnes se v Anglii slavi den matek.
Jedna se o 4. nedeli od zacatku pustu pred Velikonocemi. V tento den mely devecky a celedini volno (prvni od nastupu do sluzby na podzim - na sv. Michala) a sli navstivit sve maminky.
Devecky take v tento den pekly Simnel cake, aby ukazaly, co se ve sluzbe naucily. Je to buchta plna rozinek a dalsiho suseneho ovoce s marcipanem uvnitr a navrchu. Asi nejsem dobra devecka, na me moc komplikovane ;-)

Udelala jsem rano buchtu bananovou, jednodussi (zbyly mi tu 4 uz skoro nepouzitelne, stare banany) ;-). Prijde k nam totiz dnes moje tchyne Paula. Dela okruh svych deti. Bydlime vsichni blizko ni. Tak snidani mela se svoji druhorozenou dcerou Hannou, na obed jde k nejmladsi dceri Naomi a k nam na desert.
Recept mam ulozeny v pocitaci tentokrat s diakritikou :-)

Potřebujeme:
- 4 středně velké banány (asi 350g), nejlépe starší, už nahnědlé
- 175g vlašských ořechů
- špetku soli
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva
- 110g hladké mouky
- 110g celozrnné mouky
- nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a jednoho citronu (lze vynechat)
- 110g měkkého másla
- 175g hnědého cukru
- 2 velká vejce (pokojové teploty)
- 1 lžíci hnědého cukru na posypání

Budeme potřebovat hlubokou formu (jako na chleba) – objem 900g.
Troubu vyhřejeme na 180’C, 350´F, plynová trouba – č. 4.

Nejprve opražíme ořechy v troubě asi 7-9 minut. Necháme vychladnout a nahrubo nakrájíme. Oloupeme a rozmačkáme všechny banány, smícháme s ořechy a dáme stranou. V míse smícháme sůl, mouky, skořici a prášek do pečiva. Přidáme kůry z pomeranče a citronu, máslo a vejce. Promícháme a postupně přidáme cukr a ořechy s banány. Vše důkladně promícháme (můžeme přidat trochu mléka, pokud je konsistence tužší). Přelejeme do máslem vymazané formy a posypeme cukrem. Dáme péct do trouby na 1 ¼ až 1 ½ hodiny. Vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout a podáváme nakrájené na plátky (1-2 cm široké).


Od deti jsem dostala rano krasna prani, cokoladu a snidani v posteli (dnes v noci se budu vrtet na drobkach) :-) Schvalne, kdo pozna, ktere miminko je ktere ;-) Napovim trosku - prvni miminko (Eliska) se narodilo v nemocnici a druhe (Alfie) doma.....

Hezky den vsem maminkam!!!

4 comments:

  1. Milá matko tobě taky hezký den. I ty následující...
    Na fotkách je Eli a Alfík co?

    Jen ti chci říct, když na mě nereaguješ (To tu pěkně flákáš :oD ), že ten "pastýřův páj" byl vynikající. Před Filipem jsem ho bránila vlastním tělem, aby zbylo na živitele rodiny! Fakt dobrota.
    A níže máš dotaz ohledně toho hummusu please. A já těch dotazů mám asi více, tak kdybys někdy byla na skypu nebo na FB online, tak pípni jo? Kujiiii

    ReplyDelete
  2. Se stydim :-) Ja jsem driv nevedela, ze muzu ty komentare cist, nez je sem dam. Tak jsem je sem vzdycky dala a pak jsem je nemohla dohledat... tak se omlouvam a jdu na to ;-)

    ReplyDelete
  3. ...no, jsi neskutečná šikulka! Vůbec nechápu, jak můžeš tak tvořit a vařit a vychovávat 2 dítka... Miminka jsou si hodně podobná (aspoň z mého pohledu a na těch fotkách...), o porodu doma nic nevím, takže já bych nepoznala...

    Pie vyzkouším, když to tak Andy vychvaluje...
    A banány taky máme. Jen počkat, až změní barvu...

    ReplyDelete
  4. Pie je opravdu mnamka a hlavne je to celkem rychle :-) Az tak sikovna nejsem, zrovna pisu dalsi post a hledam fotky - nektere projekty trvaji leta - ale ted kvuli blogu je rychle dodelavam ;-)
    K miminkum - to horejsi je dcera, narozena v nemocnici - je zabalena v nemocnicnim rucniku.
    Spodni miminko je syn, narozeny doma - ma dupacky :-)

    ReplyDelete