Saturday 26 March 2011

Ceska skola v Londyne





Kazdou sobotu chodime do ceske skoly. Eliska uz je ve druhe tride a Alfie chodi od ledna do skupinky pro nejmensi deti. On by tedy vekove zapadal uz do te druhe skupiny pro starsi deti, ale jeste tam nechce byt sam. Tak chodime spolu do 'mladsi' skupinky. Uz to tu bezi 3 roky!!!
Ceskou skolu zalozila Zuzka Jungmanova, ktera sem do Londyna prijela se svym pritelem ze staze v Parizi (kde take vedla skupinku pro maminky s detmi, takze ma hodne zkusenosti). Zacala nejprve s malou skupinkou, ktera se postupne rozrostla. Mame ted deti skolni - 1. a 2. tridu, a predskolni - mladsi a starsi skupinku. Zuzka do te prace vklada lasku a hlavne hodne usili, jsme soucasti projektu Skola bez hranic. Do vedeni skoly se postupne zapojili rodice a momentalne se znazi ziskat status charity a dotace od britske vlady. Ceska, bohuzel, o nas nema zajem... a vse si platime sami a neni to zrovna nejlevnejsi zalezitost (mam tam ted obe deti). Ale vim, ze to pokryje jen vydaje.
Zuzka ma ohromny talent a silu a pritahuje tedy k sobe stejne lidi. S detmi pracuji vyborne ceske kvalifikovane pani ucitelky a pomocnici. Pracuje tam i moje dobra kamaradka Evicka (ktera pracuje pres tyden coby architektka). No proste je to skvela parta skvelych lidi a moc rada mezi ne chodim.
Mame tam i skvelou 'partu' rodicu. Bohuzel ted nemame tak nejak kde byt. Prestehovali jsme se totiz z byvalych prostor stareho kostela (ten ted zbourali a prostory byly priserne..) do nove budovy mistni stredni skoly. V nove budove neni kuchynka, ani zadna jina mistnost pro rodice. Ale snad se nam podari najit neco vhodnejsiho v budoucnosti!
Skola zacina v 10:30 rano a neni to od nas daleko. Mame tu vyhodu, ze tam dojdeme pesky. Mam tu prochazku rada, pred 10. rano je v Londyne nadherny klid a jdeme pres velky park.
Pro deti je to hodne dulezite, byt v kolektivu cesky mluvicich deti a pro nas rodice skvele misto na probrani veci nam blizkych a dulezitych. O zivote v cizi zemi, ktera se postupne stava nasim domovem. O detech ktere odmalicka mluvi dvema jazyky a kterym se rodice snazi priblizit ceskou kulturu a hodnoty.

7 comments:

  1. Kami, to je úžasné! Přes všechny potíže a nástrahy, se vám podařila báječná věc. Dvojjazyčně vychovávané děti mají obrovskou výhodu a plus do dalšího života.
    Děkuji, že si nám o tom napsala.
    Moc zdravím tebe i děti, jsou rozkošné!
    Helena

    ReplyDelete
  2. Hezký projekt a pěkně popsaný. Obdivuji to vaše nadšení...Pro děti je to báječná příležitost, kde kromě jazyka můžou nasáknout české prostředí. A pak..podle tvého povídání, vnímám, že je to pro tebe moc milé místečko. Přeju vám hodně zdaru!!

    ReplyDelete
  3. A jak jsou na tom vlastně děti s češtinou?? My jsme taky bilingvní rodina, ale bydlíme v Česku, takže kluci umí anglicky, ale přece jen je slyšet, že Londýňani to nejsou:-)). Mluví dětičky třeba česky s angl. přízvukem?? Mladší brouček by předpokládám mohl ještě míchat oba jazyky, ne??
    Pěkné dny přeju!!

    ReplyDelete
  4. To je krásné! Netušila jsem, že něco takového funguje a když je do takové činnosti nadšení maminek - o to lépe, bez toho to nejde. Kéž by něco podobného fungovalo v Holandsku. Děti mé sestry už vůbec česky neumí a je problém se s nimi domluvit.
    Přeji vám ať se vám dále úspěšně daří připomínat dětem českou kulturu a její hodnoty :-)
    Zuzka

    ReplyDelete
  5. Moc dekuju a vitam nove 'tvare' :-)
    Eliska mluvila hodne brzy a nejprve jazyky michala, tak do 3 let. Take jsme v te dobe bydleli v Praze, kde chodila do vege skolky na Vinohradech, kde pak meli i Anglictinu. Takze ma dobry zaklad. Cesky hodne rozumi (hodne ctu vecer ceske pohadky a mame spoustu dvdcek), ale ma ted trosku potize se slovni zasobou a spatne sklonuje. Prizvuk nema ani v jednom jazyce - mluvi tak, jaky prizvuk mame my (ja na deti mluvim vetsinou cesky, abych je neucila spatnou anglictinu a je to muj matersky jazyk, prijde mi to prirozene). Do ceske skoly dochazi kazdou sobotu logopedka (Ceska, ktera pracuje v nejlepsi detske nemocnici v UK - mam strasne rada, kdyz potkam nekoho 'od nas', komu se tu dari) a nic na Elisce neobjevila (nastesti).
    Alfie - to je kapitola sama pro sebe. Ten nemluvi skoro vubec. U nej mam nejvetsi strach, protoze mluvime doma Anglicky a spolu s Eliskou taky mluvi Anglicky. Takze ta Cestina je slabsi a jeste ke vsemu moc nemluvi. Ve skolce se hodne rozpovidal, ale Anglicky (jsem rada aspon za to). On je i hodne stydlivy.
    Prave proto jsem rada za ceskou skolu. Protoze uz to vidim, jak by to dopadlo...

    ReplyDelete
  6. dobry den chci se zeptat jak to tady chodi z prijetim českyh deti do česke školy ja jsem tu ted začal pracovat a u nas v čr mam malou dcerku o kterou se my momentalne steraji rodice ale casem bych chtel cerku vzit sem do skoly tak bych poprosil o info jak to tu chodi z prijetim a kolik to tady stoji predem dekuji z pozdravem Kšpar.J Email . p.chosevseznam.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobry vecer :-)
      Dcera by chodila do skoly mistni anglicke. Ceska skola funguje jen o sobotach a ted pokud vim, maji i nejake krouzky v nedeli. Nejlepsi se bude obratit primo na p. Jungmanovou, ktera to cele vede. Kontakt na ni je na techto strankach: http://www.czechschool.org.uk/. My uz bohuzel nechodime, protoze jsme se prestehovali... preju hodne stesti a at se tu dcerce libi :-)

      Delete