Friday, 6 May 2011
Kibbeh
Tradicni recept ze Stredniho Vychodu.
Co je potreba:
- 125 g bulguru
- 90ml olivoveho oleje
- 2 stredne velke cibule
- 2 strouzky cesneku, nadrobno nakrajeneho
- 1 zelena cili paprika
- 350g 'mleteho' (v receptu doporucuji skopove, ja jsem to udelala ze soji (asi 50g 'mlete' suche soji staci (po namoceni se ziska asi 350g) - zalezi na tom, jakou suchou soju pouzijete))
- 1 lzicka mleteho noveho koreni
- 1 lzicka mlete skorice
- 1 lzicka mleteho koriandru
- 2 lzice cerstveho koriandru, najemno nakrajet
- 60g pineovych orisku
- 3 lzice cerstve petrzelove nati, nahrubo nakrajet
- 2 lzice mouky plus spetku pr do p (self-raising flour)
- pepr a sul
- 50g tahini
- 2 licky citronove stavy
- 1 lzicka sladke papriky
- Dale budeme potrebovat formu na dort (prumer asi 20cm, vylozenou pecicim papirem) s odendavatelnym dnem.
- Troubu vyhrejeme na 180C/ plyn c.4
Nejprve namocime bulgur v 200ml vody, asi na pul hodiny (staci voda z kohoutku) a pripravime si soju. Zatim se mi nejlip osvedcila soja z Tesca (ac tam teda chodim nerada). Asi 50g zalijeme vrouci vodou, aby bylo vse pod vodou.
Mirne osmazime cibuli, cesnek a cili papricku na oleji a pridame soju (nebo maso). vse promichame a pridame koreni (vse krome sladke papriky), cerstvy koriandr a petrzelku (nechame si trochu stranou na posypani na konci), pepr a sul a vetsinu pineovych orisku (opet nechame trochu stranou na dokonceni). Varime asi 10 minut a dame stranou.
Bulgur (pokud je potreba slijeme vodu) smichame s moukou, prdop a lzici oliv. oleje, peprem a soli a vypracujeme 'testo'. Timto 'testem' vyplnime dno formy - hodne pechujeme a rozlozime rovnomerne. Na to dame sojovy mix a peceme 20 minut.
Mezi tim si pripravime tahini, citronovou stavu, sul a asi 50 ml vody - pasta musi byt ridsi, jinak to nejde rozmazat. Pomazeme tim cely povrch kibbehu, posypeme zbytkem petrzelky a pineovymi orisky a peceme dozlatova. Pred servirovanim posypeme sladkou paprikou a polijeme troskou olivoveho oleje.
Recept je trosku narocnejsi na pripravu (hlavne poprve), ale opravdu stoji za to. Cela rodina byla nadsena. Delala jsem k tomu nove brambory varene ve slupce a cockovy salat.
Pokud budete nekdo delat z masa, rada bych slysela (nebo i videla), jak se to povedlo!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
To vypadá zajímavě.
ReplyDelete